Моя мрія - успішна Україна!

 

Всеукраїнський Конкурс Есе 

"Моя Мрія - Успішна Україна"



Кафедра Міжнародних економічних відносин та маркетингу Львівського національного аграрного університету запросила до участі у Всеукраїнському Конкурсі Есе "Моя Мрія - Успішна Україна". Конкурс проводиться серед учнів 11 класів закладів загальної середньої освіти, спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв і студентів коледжів за наступними (орієнтовними) темами:
Що означає бути європейцем?
Вплив інтернету на людину та суспільство.
Що обереш ти: розвиток своєї громади (міста, села) чи пошук чогось кращого? 
Моя громада - найкраща громада.
Учні 11-их класів Літинського ліцею ОЗЗСО №2 активно долучилися до конкурсних змагань, адже проблематика творів актуальна та цікава. Теми, які вони обрали для есе, свідчать про їхню активну громадянську позицію, занепокоєння глобальними проблемами сьогодення, бажання спробувати свої сили у Всеукраїнському творчому конкурсі, повправлятися в написанні формального (критичного) есе, що неабияк допоможе у підготовці до написання власного висловлення на ЗНО з української мови та літератури. Сподіваюся, що наші діти, дійсно, докладуть максимум зусиль, щоб мрія кожного про мирну, успішну, європейську державу стала дійсністю, утілилася в реальне життя.

 Есе учениці 11-А класу Пушкар Наталії

Україна з кожним роком стає все більш розвиненою у різних аспектах, а особливо у сфері соціальних мереж. Слід пам’ятати, що віртуальні системи  можемо використовувати як  для розваги, так і для розвитку себе й України. Більше половини населення користується соціальними мережами. Приблизно на інтернет витрачається дві години щодня: публікуємо дописи, обмінюємося фото, реагуємо на пости друзів. Якщо соціальні медіа відіграють у нашому житті таку велику роль, то дуже важливо усвідомлювати, як вони впливають на нас. І такі проблеми, як стрес, різка зміна настрою, тривожність, депресія, поганий сон, залежність, а також хвороблива зміна самопочуття та  самооцінки, вказують на , наскільки люди залежні від чужої думки і соціальних мереж.

Телеканал «ВВС» уже б’є на сполох, що потрібно розвантажувати світ від інтернету. Чим частіше трапляються випадки залежності та хвороб, причиною яких є соціальні мережі, а також небезпечні ігри, такі як: «Синій кит», «Розбуди мене о 4:20», «Тихий дім», «50 днів до мого ...», тим легше маніпулювати та керувати діями, підсвідомістю людини із такими поганими звичками.

Таким чином можна побачити одні негативні риси користування інтернетом, але не потрібно забувати і про позитивні наслідки. Багато людей завдяки соціальним мережам знайшло собі роботу, стали тим, ким хотіли. Вони можуть розвиватися та вчитися безкоштовно, переглядаючи онлайн-ресурси, поширювати важливу інформацію на весь світ, ставати популярними завдяки звичайному  відеоролику та багато чого іншого.

 Ось, наприклад, блогерка Тетяна Пренткович зробила себе сама та створила репутацію публічної людини, власне піар-агентство, є засновницею та співвласницею ресторану азіатської кухні «Tiger», проводить власні онлайн-курси, постійно навчається, шукає нові знання та можливості - і все це завдяки соціальним мережам.

Отже, віртуальний цифровий світ впливає на людину й соціум. Інтернет робить українців більш освіченими, а Україну – сучасною, успішною та вдосконаленою в сфері новітніх соціальних мереж. Мрії збуваються!

Есе учениці 11-Б класу Романець Катерини

Вплив інтернету на людину та суспільство

Наше життя важко уявити без Інтернету. Більша частина населення планети проводить 80% вільного часу у кіберпросторі і навіть не здогадується, який контроль мають над нею електронні пристрої. Я вважаю, що  Інтернет чинить потужний вплив на людину та суспільство.

Моє переконання ґрунтується на тому, що, по-перше, наша довіра до кіберпростору безмежна. Ми настільки захоплюємося віртуальним світом, що час від часу втрачаємо зв'язок із реальністю, починаємо сприймати фантастичне як частину дійсного. Інтернет є потужним інструментом впливу на молоде покоління. Він не дає можливості сформувати власну громадянську позицію.

Відома професорка психології, Кімберлі Янг розробила спеціальний тест, який визначає ставлення людини до Інтернету, тобто чи  використовуєте його як інструмент пошуку інформації, чи ви є залежним. Результати показали, що лише 5 зі 100 респондентів змогли б прожити 2-3 дні без відеоігор, глобальної мережі. Професорка вважає, що інтернет-залежність є психічним розладом.

По-друге, із появою віртуальної інформаційної мережі більшість не замислюється про необхідність мати власну точку зору, яка має бути сформована особою на базі власних знань. Натомість, її утворюють шляхом копіювання з різних джерел непроаналізованих статей, які нам підходять. Адже ми не впевнені у власній думці і шукаємо підтвердження в мережі. Що й знищує індивідуальність.

Тема мого роздуму порушується і в нарисі Айзека Азімова “Людина і комп’ютер”. Фантаст наштовхує на роздуми про те, що може статися з населенням, якщо замість нього все виконуватимуть роботи. Чи не призведе це до залежності людини від мережі? І як наслідок, знизить рівень ефективності самостійної роботи людини, чи навіть позбавить її вміння мислити.

Підсумовуючи, можна зазначити: Інтернет має потужний вплив на кожного, що згодом переростає в залежність, яка заважає приймати самостійне рішення. Вона володіє властивістю захоплювати людину безповоротно, не залишаючи ні сил, ні часу на щось інше. Тож як можливо побудувати успішне життя, країну, якщо її громадяни піклуються лише про те, щоб якнайшвидше потрапити у світ ілюзій?

Есе учня 11-Б класу Ковальчука Івана

Вплив інтернету на людину та суспільство

У сучасному світі надто важко не піддаватися впливу новітнім технологіям, які заполонили практично весь простір життя будь-якої людини. Навчатися, розважатися, працювати чи навіть відпочивати ми маємо змогу завдяки інтернет-послугам, які пропонує нам сьогодення. Проте, чи має це винятково позитивне наповнення? Безсумнівно, суспільству чи окремому індивіду значно легше розвиватися, удосконалюватися й формувати власне світобачення, коли відповідь на запитання абсолютно будь-якого формату існує у вільному доступі і знаходиться за лічені секунди. Ми можемо читати книгу й дивитися фільм, не йдучи до бібліотеки чи кінозалу. Що більш вагомо, маємо змогу працювати й навчатися, не виходячи з власної домівки. Інтернет дарує нам можливість не зупиняти темп нашого життя, навіть якщо на це впливають певні зовнішні фактори, починаючи від несприятливих погодних умов і закінчуючи такою затяжною і хвилюючою сьогодні нас всіх пандемією. Отже, це дійсно важлива й необхідна річ у житті практично кожного з нас, але варто звернути увагу на те, що цей ресурс має в собі стільки позитивних, скільки й негативних функцій.

Тікати від реальності й потрапляти в потік інформації, який короткочасно оволодіває майже всіма  розумовими процесами, розсіювати увагу й забруднювати пам’ять зайвим, зменшувати власну активну діяльність, змінюючи її на неправильний спосіб життя, і псувати фізіологічне й інколи навіть психологічне здоров’я – усе це теж уособлює у своїх призначеннях інтернет. Ми втрачаємо цікавість до дійсності, коли можемо замінити її віртуальністю. Нові знайомства з людьми, привілейована й високооплачувана робота чи різноманітні розваги більше не мають такої цінності в реальному житті, адже тепер цьому існує доволі вигідна альтернатива.

Отже, якщо відповідати на запитання про вплив інтернет-ресурсу на суспільство, важко зробити це однозначно. Це доволі амбівалентне явище. Людство, очевидно, має багато позитивних можливостей і перспектив, які з’явилися завдяки послугам інтернету, проте до них варто ставитися обачно і без ідеалізації їх суті, аби зберегти правильну диференціацію між дійсністю та цифровим світом.  

 

 Есе учениці 11-Б класу Кирильчук Марії

Справедливим можна вважати судження, що інтернет має великий вплив на суспільство та людину. Є плюси й мінуси віртуальної мережі. На підтвердження своєї позиції могла б назвати кілька аргументів і прикладів.

По-перше, я так думаю, тому що інтернет вибудовує свій жорсткий світ, який іноді переходить усі кордони, стаючи неконтрольованим. Життя людей невпинно переслідується веб-простором, вони не відчувають моменту, коли закривають себе у віртуальній реальності від оточення та живого спілкування.

Сучасне життя дає нам багато прикладів щодо озвученої теми. Так, британська журналістка Джессіка Браун із компанії BBC Future проводила дослідження на тему, як впливає інтернет на наш настрій, сон, психічне здоров'я. І вона дійшла висновку, що соціальні мережі здійснюють на людей дуже різний вплив залежно від багатьох умов. Як і у випадку з їжею, азартними іграми та багатьма іншими спокусами сучасності, надмірне використання соцмереж та інтернету може бути для деяких людей небажаним. Але, з іншого боку, було б помилково стверджувати, що вони є безперечним злом, адже приносять чимало переваг у різних сферах, зокрема в економічній, культурній.

По-друге, люди в усьому світі користуються інтернетом заради задоволення своїх різноманітних запитів і примх. Кожен може знайти те, що йому потрібно. Це глобальна «світова павутина», яка охоплює земну кулю, а ми в ній як комахи, жертви велетенського павука. Скарбниця світової літератури дає багато прикладів щодо озвученої теми. Пригадаймо  науково-фантастичну повість Айзека Азімова "Фах". У далекому майбутньому, а саме на початку 64-го століття, замість довгого процесу навчання за допомогою книг і практики, людям за хвилини записуватимуть у мозок потрібні знання за допомогою спеціальної машини і навчальних стрічок, використовуючи пам’ять, наче CD- диск. Можливо, через століття саме так і буде? Швидко та якісно!

Я могла б назвати ще декілька переконливих аргументів і прикладів, проте наведені вище повністю підтверджують мою думку, що інтернет має велику силу впливати не тільки на суспільство, а й людину в цілому. Вірю, що люди все ж схаменуться, спробують відійти від комп’ютерних і новітніх технологій і подивляться на світ навколо. Успіх чекає в реальності!

Есе учениці 11-Б класу Ставнійчук Анни

Сьогодні надзвичайно велику роль у  житті людини та суспільства відіграє сучасний і креативний, глобалізований і безмежний Інтернет. Адже це джерело інформації, у якому ми знаходимо багато чого цікавого та корисного, але він має свої неабиякі як плюси, так і мінуси, тому що не всі його використовують у правильному напрямку та з чітко продуманими метою та цілями.

    Позитивним є те, що ми можемо дивитись будь-які фільми, читати онлайн-книги, знаходити інформацію, яка нам потрібна, спілкуватися з людьми і багато чого іншого. У теперішньому часі кожному з нас необхідний доступ до всесвітньої мережі, для того щоб навчатися, працювати або просто для саморозвитку й удосконалення своїх умінь і навичок. Деякі люди саме завдяки інтернету заробляють на життя, відпочинок або на втілення мрії.  

    Негативно впливає на людину те, що, коли постійно сидиш у мережі, не хочеться займатися навчанням, мистецтвом або відвідувати цілком реальні гуртки, курси, спортивні секції.  Ми мало проводимо часу на свіжому повітрі, рідко зустрічаємось із друзями, ще рідше беремо в руки друковані книги… Це все через те, що звикли спілкуватися через соціальні мережі і не розуміємо, для чого бачитися вживу, якщо можна все обговорити в інтернеті. Звісно, потрібно виділяти розумний і прорахований час, щоб посидіти в Facebook або Twitter , але не цілий день.

    Упевнена, що є багато людей, для яких інтернет  не найважливіше в житті. Їм байдуже, чи він є, чи його нема. Коли людині є чим зайнятися, вона не витрачає свій  дорогоцінний час на безсенсові відео або не читає безглузду інформацію, у якій немає ні одного  правдивого слова.

   Отже,  можна зробити висновок, що інтернет впливає на кожну людину по-різному. Хтось його використовує з користю та розвивається, читаючи щось дійсно повчальне, а хтось гає цілий день, переглядаючи незрозумілу й непотрібну інформацію, яка ніколи не пригодиться в житті. Не варто потрапляти в залежність до свого гаджета й опинятися в павутинні всесвітньої мережі. Будьмо вдумливими користувачами новітніх і прогресивних засобів комунікації та пам’ятаймо, що жоден новомодний телефон не замінить щирого спілкування й реального успіху. Наша мрія  про успішну й сильну, мирну й соборну Україну  залежить від кожного, і жоден інтернет не зможе замінити тепла сердечного спілкування та перемог на реальних фронтах неоголошеної війни. Україно, бажаю невіртуального успіху тобі й всім нам у реальному житті!

Коментарі

Популярні публікації