Візуальна культура на уроках української літератури.

Творчі, креативні, сучасні завдання – чи не найкраща мотивація до навчання в соціумі, що дедалі швидше наближається до суцільної діджиталізації та гаджетизації. Це  неминучість, тому що світ стає глобальним і безмежним. Тож ідея цікавого завдання - створення власного сучасного відеопроєкту (презентації, буктрейлера) - припала до душі учням 10-их класів Літинської СЗШ І-ІІІ ст. №2.

Буктрейлер учениці 10-А класу Пушкар Наталії до
 новели І.Франка "Сойчине крило"

Що робити, якщо сучасні діти частіше беруть у руки гаджет, а не друковану книгу? Звичайно, те, що заважає, відволікає, формує "кліпове мислення", узяти на своє озброєння, тим самим зробивши сильну сторону візуальної культури співавтором у прочитанні програмових творів! Із таким креативним підходом ніякі гаджети не замінять її величність Книгу, не витіснять  читання з уроків літератури та життя сучасної молоді.

Буктрейлер учениці 10-Б класу Остапчук Яни до
 філософської поеми І.Франка "Мойсей"


Запропонувала учням продемонструвати власне бачення змісту через  візуалізацію головної ідеї, створити трейлер до творів Івана Франка. Це дало змогу школярам відчути себе справжніми режисерами. До того ж, такий спосіб опрацювання програмового матеріалу мотивує не лише читати, але і проявити власний творчий потенціал.
Буктрейлер  до
 філософської поеми І.Франка "Мойсей"
 учня10-Б класу Наумова Ярослава
 Буктрейлер – це відеоролик про книгу/твір, у якому в художній формі цікаво та насичено подається ключова ідея, проблематика, що спонукає до прочитання повної версії. 

 Буктрейлер учениці 10-А класу Дубової Софії до
 новели І.Франка "Сойчине крило"


Це навчальний рекламний хід, цікава пропозиція, яка привертає увагу до тексту через залучення візуальних засобів. Хочеш, не хочеш, а щоб виконати завдання, таки доведеться взяти в руки книгу, розгорнути, прочитати, пережити з героями моменти, радісні і сумні, із їхнього життя та впустити у власне буття частинку душі автора. героя, почути музику їхнього серця, щоб зрозуміти мелодію власного серця...
Буктрейлер до
 новели І.Франка "Сойчине крило"
учениці 10-А класу Іванік Юлії

А справжня «родзинка» буктрейлера – це витримана інтрига, вдала пауза, уміло підібраний відеоряд і музичний супровід. Тож головне завдання такого сучасного  виду шкільного мистецтва – не стільки передати головний зміст, а скільки викликати  захоплення, зацікавлення, здивування та інші сильні емоції, розвивати духовну. культурну сферу, виховувати високий естетичний смак.

Коментарі

Популярні публікації