" Земля кружляє у космічнім вальсі" (до Міжнародного дня танцю)

   
 Земля кружляє у космічнім вальсі.
Вітри галактик – вічні скрипалі.
Гармонія крізь тугу дисонансів
Проносить ритми танцю по землі.
І не паркет, зачовганий до глянцю,
Не долівки, налиті до чобіт, –
Вже вся планета – п’єдестал для танцю,
Де сходять вальси з голубих орбіт.

Ліна Костенко «Смертельний падеграс»


Історія свята бере свій початок у далекому 16 столітті. У 1518 році у Франції сталася справжня танцювальна чума. Вона тривала місяць і призвела до загибелі десятків людей в Страсбурзі. Це сталося через виснаження або серцеві напади. Люди просто безконтрольно танцювали, поки не падали. Звичайно ж, все повинно бути в міру!
Деякі хореографи вважають, що за рухами тіла ховаються справжні рухи душі. Танець - невід’ємна частина будь-якої культури, жерело натхнення для художників, дизайнерів, скульпторів і режисерів театру і кіно. Люди, які займаються танцями, відрізняються, як правило, цілеспрямованістю і у них хороше здоров’я.
Найбільш чуттєвий танець сучасності, без сумніву, - танго. Він виник у 1890-му році в Аргентині, але  швидко став дуже успішним в Європі. 

І знову з’єднались в одну оману
О, дивне танго, – і сум, і пристрасть.
Пливу на хвилях твого туману
Згубила керму, спалила пристань!
І б’ється серце, і гнеться тіло,
В твоїм повільнім і п’янім вирі –
Блакитне сонце мені світило,
А буде чорне, а може сіре…
Чекає прірва на кожнім схилі –
Та сум і пристрасть манять так п’яно.
Пливти все далі, віддавшись хвилі,
Та завтра, вранці, під перший промінь
Зрадливе танго твого туману.
Мені не пристрасть туманна сниться –
Зоріє ясно в чаду і в томі,
О, світла ніжність, твоя криниця.

Олена Теліга «Танго»

Відомо, що рухи для багатьох витончених аристократичних танців хореографи запозичили в народних танцях. А перші вчителі танців з’явилися тільки у 15-му столітті.
Міжнародний день танцю відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як «батько сучасного балету».
Жан Жорж НОВЕРА (29.4.1727-19.10.1810) - французький балетмейстер, учень балетмейстера Л. Дюпре. Виступав як танцівник і очолював балетну трупу в театрі «Друрі-Лейн»уЛондоні.
НОВЕРА розробив принципи героїчного балету та балету-трагедії. У 1759 вийшла його знаменита праця «Листи про танець і балети», де НОВЕРА обгрунтував принципи балету-п’єси, який втілюється засобами дієвих пантоміми і танцю в співдружності композитора, хореографа і художника.
 А скільки вальсів подарували нам українські композитори! Творча співдружність
 Платона Майбороди та Андрія Малишка започаткувала жанровий різновид пісні-вальсу в українській пісенності… Його «Київський вальс» став своєрідним символом столиці України. Часто чуємо його мелодію, коли звучать позивні радіопрограми: «Знову цвітуть каштани, хвиля дніпровська б’є…» Говорячи про пісні-вальси Платона Майбороди, не можна не згадати «Студентського вальсу», «Пісні про вчительку», «Пісні про рушник» та останнього спільного твору з Андрійом Малишком – «Моя стежина». Вальс став своєрідними символом юності, весни, любові, світлих життєвих мрій.

У цей день увесь танцювальний світ відзначатиме своє професійне свято - театри опери та балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального та народного танцю і інші, як професійні, так і самодіяльні артисти. 




Вітаю зі святом творчий колектив спортивно-бальних танців "Шанс", який на найвищому рівні заявив про себе у світі цього прекрасного мистецтва в рідній Україні та за її межами. Приємно, що серед учасників студії є й мої учні, яких захоплення танцями полонило назавжди й допомагає їм успішно навчатися, надихає в буденному житті. Бажаю "Шансу" процвітання, успіхів і перемог у творчих конкурсах!

Танець ніжний не звабливий,
Танець світлий, дійсо щирий.
Танець, в котрім ти і я
Відчуваєм звук життя.

Сагайда «Танець»

Танцюйте, насолоджуйтесь, відпочивайте, адже рух – це життя й енергія!
Нехай ваше життя буде схоже на гарний і яскравий танець – приголомшливий, веселий, барвистий!

Коментарі

Популярні публікації