День української писемності та мови












День української писемності та мови – свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.


9 листопада 1997 року на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства було видано Указ №1241/97 «Про День української писемності та мови».

В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця».

До вашої уваги 10 серія «Книга-мандрівка. Україна».
Кіт Афанасій дружить із батьком усіх українських блогерів та істориків — самим Нестором Літописцем, чия «Повість минулих літ» за своє майже тисячолітнє існування назбирала мільйони фоловерів по всьому світу. Завдяки їй ми сьогодні й знаємо історію однієї з головних українських святинь — Києво-Печерської лаври!



Мова – живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це – спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя.

Генеалогічно українська мова належить до індоєвропейської мовної сім'ї. Про це свідчить і наявність архаїчної лексики, і деякі фонетичні та морфологічні риси, які зберегла наша мова протягом віків.

Давність української мови доводили ряд вітчизняних та зарубіжних учених: Павел Шафарик, Михайло Красуський, Олексій Шахматов, Агатангел Кримський та інші відомі дослідники.

Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди.

Українці мають свою могутню класичну літературу, своїх визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника. Мають і свою велику (вже не тільки оригінальну), а й перекладну літературу.

Багато наукових дискусій викликає питання про існування писемності в українських землях. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, пряслицях, зброї тощо, ще за трипільської доби.

Впродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть. За науковими розвідками лінгвістів, мова української народності почала формуватися ще у VI-IX столітті.

Пізнання світу через національне слово надзвичайно важливе. Рідну мову потрібно оберігати як своє майбутнє, пам'ятаючи про першозначення її, як безсмертя українського духу, її рятівну, очищаючу, цілющу, відроджуючу властивість.

Античні мудреці казали: «Говори – і я тебе побачу». Якими побачить українців світ – залежить від самих українців.

Ми хочемо бути багатомовними та багатознаючими, хочемо належати людству. Хочемо бути в його розумі не мертвою, а сяючою клітиною, а для цього маємо засвітитися любов'ю до рідної мови.

Заснування Дня української мови – це тільки проголошення благородної мети. Це настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову, знати й поважати свою історію та культуру.


Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України


9 листопада о 10:00 відбудеться радіодиктант національної єдності 2021 до Дня писемності та мови.

Як взяти участь у диктанті, пояснює "Суспільне".

"Головною метою проведення радіодиктанту до Дня писемності та мови є не виставляння оцінок, а спонукання до вивчення української мови, до вдосконалення, підвищення культури української мови", – пишуть вони.

9 листопада о 10:00 вмикайте трансляцію:

  • на телеканалі та YouTube-каналі UA: Перший;
  • на регіональних суспільних мовниках;
  • або на фейсбук-сторінках Суспільного мовлення, телеканалу UA: Перший і регіональних філій Суспільного.

Традиційно диктант також можна буде прослухати по "Українському радіо" та "Радіо Культура".

Диктант почнеться о 10:30.

Час для надсилання готового тексту – астрономічна доба

Надішліть диктант онлайн або офлайн.

Офлайн:

Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001

Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.

Онлайн:

Роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio

Пам’ятайте: після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Організатори також підготували електронну форму для отримання робіт, яку оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Перевірте себе

Текст всеукраїнського диктанту оприлюднять на сайті "Українського радіо" 11 листопада об 11:00.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. 

Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту.

Результати оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. 

Автором тексту та читцем цьогорічного радіодиктанту буде письменник Юрій Андрухович






https://life.pravda.com.ua/culture/2021/11/8/246410/


Коментарі

Популярні публікації