Вступ 2019: Які університети та спеціальності найпопулярніші?

Як відбулася вступна кампанія 2019 — у цифрах і фактах.

Хоча студентів на контракт лише почали зараховувати, основні тенденції року вже можна визначити. Торік абітурієнти зареєстрували 162 тисячі електронних кабінетів та подали 914,5 тисяч заяв, а на бюджет зарахували 51 тисячу першокурсників. А нині зареєстрували 168 тисяч електронних кабінетів. Всього, разом із паперовими, подали понад мільйон заяв. Та й бюджетних місць побільшало — 72,6 тисячі.

Найпопулярніші університети

До ТОП-3, як і в попередні роки, входять Київський національний університет імені Тараса Шевченка, де максимум заяв — 42,4 тисячі, Львівський національний університет імені Івана Франка — 37,4 тисячі та НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» — 36,4 тисячі.

А ось якщо взяти 20 найпопулярніших, сталися зміни: «випали» Київський національний університет культури та мистецтв і Київський національний лінгвістичний університет.
Покращили свої позиції Київський університет імені Бориса Грінченка та Запорізький національний університет.

Найбільше зростання кількості заяв

Переможець знов-таки КНУ ім. Шевченка, куди подали на 4,4 тисячі заяв більше, ніж торік. А ось відносно молодий Університет митної справи та фінансів (Дніпро) теж вартий згадки: торік у такому рейтингу він був аж на 42-му місці з 5,9 тисячами заяв, а нині — на 20-му, бо має 9,6 тисяч.

Найбільший конкурс

У «Києво-Могилянській академії» на спеціальність «Міжнародні відносини» конкурс — 30 вступників на місце, а на «Інженерію програмного забезпечення» та «Комп’ютерні науки» — по 20 осіб на місце. За спеціальність «Біотехнології та біоінженерія» у КНУ ім. Шевченка за одне місце змагалися 29 вступників. А 32,6 — такий конкурс на спеціальність «Англійська мова та переклад» у Київському університеті ім. Грінченка. До слова, на «Право» та «Міжнародну журналістику» тут теж чималенький конкурс: 20 осіб на місце.

Напрямок з найбільшим попитом

Кількістю заяв на різні спеціальності вступники «проголосували» так: право — 69 тисяч, філологія — 68 тисяч, менеджмент — 54,8 тисячі. Філологія тривалий час утримувала «пальму першості», адже чимало людей ідуть навчатися не для того, щоб працювати перекладачем чи викладачем, а щоб досконало опанувати іноземну мову за менші кошти, ніж на курсах.
Також у «десятці» комп’ютерні науки (40,4 тисяч), середня освіта (39,5 тисяч), журналістика (32 тисячі), економіка (30 тисяч), психологія (29 тисяч), інженерія програмного забезпечення (27,9 тисяч), туризм (26,5 тисяч).

Три найскладніші тести ЗНО

18 % вступників не склали математику (не подолали прохідний поріг), 16 % — українську мову та літературу, 15 % — фізику.

Найбільш підготовлені вступники на ЗНО
Ті, котрі проходили тестування з англійської мови. Рівень вище середнього був у 47 % вступників, тоді як з інших предметів — не більш ніж у третини.

Найбільше тестів склали на 200 балів

Відсотково учасників, які набрали 200 балів, найбільше з математики — 0,08 % серед тих, хто задовільно склав цей тест. Далі максимум отримали з англійської — 0,05 % та з біології — 0,04 %.

На які спеціальності пішли навчатися «200-бальники»:


Найпопулярніші спеціальності загалом

  • Міжнародне право — 194;
  • Міжнародні відносини, суспільні комунікації
    та регіональні студії — 194;
  • Міжнародні економічні відносини — 190;
  • Стоматологія — 189;
  • Політологія — 189;
  • Журналістика — 188;
  • Медична психологія — 186;
  • Культурологія — 185;
  • Історія та археологія — 185;
  • Публічне управління та адміністрування — 183.
«Медична психологія» і «Публічне управління
та адміністрування» вперше викликали таку підвищену цікавість у молоді.

Найпопулярніші філологічні спеціальності:

Найвищі прохідні бали були для тих, хто хотів опанувати: шведську мову — 192,9, а потім східні: китайську — 193,5 та японську — 192,3.

На які спеціальності зменшився попит

Знизилися прохідні бали на «Менеджмент соціокультурної діяльності» та «Фармація, промислова фармація», які торік посідали 4-ту та 9-ту сходинки відповідно (цього року прохідний бал на них менший за 180).
Спеціальності, які найбільше підтримала держава
«Біомедична інженерія» — кількість бюджетних місць зросла найбільше порівняно з минулим роком — на 26,3 %, а на «Біотехнології та біоінженерію» — на 25 %.
Найбільше бюджетних місць на одну спеціальність
Загалом найбільше місць виділили на спеціальність «Українська мова та література» (Середня освіта) — 976.

Спеціальності, де зменшилася кількість бюджетних місць

Менеджмент — на 3,8 %,
Економіка — 3,6 %,
Фінанси, банківська справа та страхування — 3,5 %,
Облік і оподаткування — 2,7 %,
Політологія — 1,2 %.

Найкращі регіональні виші

РегіонВиш
Найкращий виш західного регіонуЛьвівський національний університет імені Івана Франка. За узагальненими рейтингами вишів за версією «Топ-200 Україна», «Scopus» та «Бал ЗНО на контракт» (за даними ресурсу osvita.ua).
Найкращий виш південного регіонуОдеський національний університет ім. І. І. Мечникова
Найкращий виш північного регіонуСумський державний університет
Найкращий виш східного регіонуХарківський національний університет ім. В. Н. Каразіна
Найкращий виш центрального регіону




Джерело
Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара

Коментарі

Популярні публікації