Міжнародний день грамотності. Перевір себе (ТЕСТ)


                                                                                  Краса —

 це дарунок долі,... 

а грамотність — 

це вже від природи.

Вільям Шекспір

     8 вересня - Міжнародний день грамотності. Це свято офіційно відзначається Організацією Об’єднаних Націй.
     Безсумнівно, Міжнародний день грамотності — це архіважливий символ досягнень усього людства, тому що письменність, а в ширшому розумінні грамотність — це один із критеріїв, який відрізняє прогресивне суспільство від примітивного. Сьогодні, за даними ООН, у світі налічується близько 4 мільярдів грамотних людей, незважаючи на це  представникам різних країн і поколінь ще є до чого прагнути.
     Прикро, але дослідження показують, що ще у світі залишається близько 860 мільйонів дорослих неграмотних людей. Також відомо, що 100 мільйонів дітей у всьому світі не навчаються в школі. Але найсумніше, що навіть ті представники цивілізованих країн, які відносяться до числа грамотних, не відповідають цьому званню. Міжнародний день грамотності звертає увагу і на цю проблему. Крім того, світова громадськість намагається підняти престиж грамотності.

     А як справи в нашій рідній Україні із грамотністю? На якому вона рівні? Ви вважаєте себе грамотною людиною? Упевнені?
    Уряд затвердив Нову редакцію українського правопису 22 травня 2019 року. Востаннє його змінювали в 1990-му році. Кардинальних змін небагато, і наразі вони не набули чинності. Зараз ще триває перехідний період для впровадження нової редакції. Для Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) визначено 5 років для впровадження нових норм у тестах зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО, цьогоріч НМТ). Це означає, що вже в 2024 році Нова редакція українського правопису набуде чинності. Тож у нас ще є час добре підготуватися.
   З усіма нововведеннями можна ознайомитися у повному тексті правопису на 282 сторінках. Або у стислому огляді основних змін.


     У передмові до правопису йдеться про те, що науковці завжди намагаються знайти баланс між сучасною мовою і багатовіковими мовними традиціями. Відтак сучасна редакція правопису розширила межі використання орфографічних варіантів.
   ГРОМАДСЬКЕ підготувало тест, який допоможе вам запам’ятати, що саме змінили мовознавці в літературній українській. 
    Сьогодні, у Міжнародний день грамотності, пройдімо тест, щоб краще запам'ятати нові правила і бути грамотною, освіченою людиною. Пам'ятаймо, що грамотність - це одна з найважливіших рис, яка яскраво характеризує особистість  більше, ніж будь-що інше.

Коментарі

Популярні публікації