Я - журналіст (нарис про цікавих людей)


Урок розвитку зв'язного мовлення - це завжди свято рідного слова, сплеск дитячої творчості, активний пошук нових ідей і засобів їх утілення.  
Навколо нас у світі відбувається стільки всього цікавого, і часто учні, заклопотані вивченням правил, виконанням домашніх завдань, переобтяжені іншими шкільними й домашніми справами, а інколи й зовсім байдужі до цього, на жаль, не виявляють потрібної уваги до цікавих людей. 
На уроці ми розмовляли про успішних і талановитих, відомих усім представників світу української культури: Богдана Ступку, Ліну Костенко, Івана Малковича й інших. Ознайомилися з таким видом творчої роботи як нарис, відкрили секрети його успішного написання. 
Можливо, для когось із дітей це стане першим кроком до майбутньої професії. Переконана, що кожна дитина особлива, творча. талановита, і потрібно дати можливість за допомогою слова проявити себе, розповісти про свої вподобання та захоплення. 
До вашої уваги кращі зразки творчих робіт учнів 7-Б класу.
                                             
Нарис про людину в художньому стилі 

    Дмитро Дозірчий народився 8 листопада 1997 року в Літині. Навчався у школі. Під час поїздки до Києва на військовому параді зрозумів, що своє життя хоче присвятити військовій справі. Навчався у Національній академії сухопутних військ імені Гетьмана Сагайдачного. І з першого погляду на Дмитра виражає його військовий дисциплінований вигляд. Він стоїть прямо, з виразом влади та відповідальності на обличчі.
  Мускулистий і міцний, зі сталевим поглядом та рішучістю на обличчі, Дмитро виглядає як справжній захисник своєї країни. Його формений одяг, та придатний до бойових дій екіпірування підкреслюють його військовий статус.                 Дізнавшись більше про Дмитра, я зрозуміла, що він справжній герой, який готовий віддати життя за свою країну. Він проходив серйозну військову підготовку і завжди готовий виконувати свої обов'язки на вищому рівні. 
    Дмитро у інтерв'ю розповів про свій шлях до військової служби, про свою відданість і патріотизм. Він своїм досвідом та навичками, які здобув під час служби, і висловлює свою гордість за те, що може служити своїй країні. Наразі старший лейтенант, командир танкової роти 59 Окремої мотопіхотної бригади.                                              Такі люди як Дмитро Дозірчий забезпечують нашу безпеку та наші права і свободу. Вони ризикують своїм життям, щоб ми могли жити в мирі та безпеці. Вони є живими прикладами справжнього героїзму і відданості своїй країні.
                                                                                            Марія Фурманенко, учениця 7-Б класу
 
Археолог, мандрівник і письменник
Норвежець Тур Хейєрдал (1914 – 2002 рр) зовні проста людина, але в душі мрійник. Сиве волосся, високочолий, міцна статура та загадкова посмішка.
Ще будучи дитиною, він зробив невеликий музей у старій батьківській пивоварні, головним експонатом якої була гадюка. Слід відзначити, що в дитинстві Тур дуже боявся води, тому що двічі ледь не потонув.
Він продовжував займатися зоологією та географією і в 19 років став студентом університету Осло, де познайомився з мандрівником Бйорном Крепелином. Той був у повазі у вождів острова Таїті. Тур отримав доступ до його бібліотеки і вивчав історію Полінезії. Тоді він і вирішив стати мандрівником-дослідником.
І вже в 1947 році прийняв рішення переплисти Тихий океан на плоті з іншими п’ятьма мандрівниками. Вони прибули в Перу, де з органічних підручних матеріалів збудували пліт «Кон-Тікі». Мандрівники пливли 101 день, подолали 8000 км і дістались острова Туамоту. Цим вони довели можливість контактів між Південною Америкою та Полінезією.
Згодом Тур Хейєрдал написав книгу про цю пригоду «Кон-Тікі» та відзняв документальний фільм, який отримав премію «Оскар» в 1952 році.
Після цього було ще три експедиції, одна з них по Атлантичному океані, про забруднення якого мандрівник-дослідник неодноразово повідомляв в ООН. У наступних експедиціях до складу команди входили представники різних держав і національностей, щоб довести, що люди можуть жити в мирі та розуміти один одного.
Тур Хейєрдал був дослідником, борцем за мир і виступав за збереження навколишнього природного середовища. Наші сучасники повинні брати з нього приклад.

                                                                       Андрущенко Гліб, учень 7-А класу

Коментарі

Популярні публікації