23 квітня - Міжнародний день книги та авторського права


«Книги подібні рікам, що тамують спрагу цілого світу – це джерела мудрості…»
/Повість минулих літ
В1995 році Генеральна конференція ЮНЕСКО , в Парижі обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Адже 23 квітня померли Сервантес, Шекспір і де ля Вега, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков Андрій Курков, Григорій Тютюнник.
Нині Всесвітній день книги й авторського права святкують у 190 країнах світу. Саме 23 квітня відбувається багато цікавих заходів. Зокрема, відбувається проголошення Всесвітньої столиці книги, проводяться виставки, громадські читання, симпозіуми, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.

Трохи історії
Хороша книга - це дарунок, заповіданий автором людському роду.
Аддісон Д.
 Традиція святкування Дня книжки народилася в Іспанії у Каталонії. Тут 23 квітня на День Юрія, уже понад 80 років існує традиція дарувати в день святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш. Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року, день смерті Сервантеса, автора книги “Дон-Кіхот”. На батьківщині Сервантеса цю дату вшановують конкурсом - безперервного читанням "Дон Кіхота". Читці змінюють один одного протягом 48 годин.

Цікаві факти про читання:


● При читанні майже 50% часу очі людини дивляться на різні
літери. При цьому лінії погляду можуть як розходитися в різні боки, так і перехрещуватися. Очі передають різне зображення, а мозок об'єднує їх в одну картинку.

● 95% людей читають повільно: 180-220 слів за хвилину (1 сторінку за 1,5-2 хвилини).
● При швидкому читанні очі втомлюються менше, ніж при повільному.
● Рівень розуміння при традиційному читанні становить 60%, швидкому - 80%.
● Протягом години очі читача 57 хвилин зафіксовані на тексті, тобто перебувають у відносному спокої.


● Очі людини з середніми навичками читання роблять на одному книжковому рядку 12-16 зупинок.



Ще один факт на користь читання


Як з'ясувалося, нічого не може так допомогти людині під час стресу, як читання. Дивно, але цей спосіб набагато краще, ніж прийом алкоголю, набагато ефективніше прогулянки, чаювання або прослуховування музики.
Проведений експеримент полягав у тестуванні добровольців, які виконували всілякі вправи, що викликають стрес. Після цього учасники експерименту вибирали один з наведених нижче методів релаксації.
У процесі дослідження виявилося, що читання знижує ступінь стресу на 68%, прослуховування музики - на 61%, чашка кави або чаю - на 54%, а прогулянка - всього на 42%. Причому, для позбавлення від стресу підходить практично будь-яка книга, головне, щоб вона була цікавою.



І наостанок, настанова від К. Паустовського: “Читайте! Читайте! Читайте! Читайте не поспішаючи, щоб не втратити жодної краплі коштовного змісту книги. Читайте! Нехай не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоча б однієї сторінки з нової книги!”

Коментарі

Популярні публікації