Масляна 2021: значення і традиції тижня перед Великим постом

Історія свята Масляної


Свято Масляної – стародавнє слов'янське свято, що символізує проводи зими і очікування весни. Колись давно наші предки, святкуючи Масляну, ще й зустрічали Новий рік. Співами, танцями та гучними розвагами люди вітали прихід весни та зародження нового життя. Веселощі на Масляну пояснювалися ще й тим, що масляний тиждень завжди передував Великому посту – періоду суворої поведінки та всіляких обмежень. Тож люди намагалися в цей час досхочу навеселитися  та наїстися млинців. З тим, що Масляна святкується за тиждень до початку Великого посту, пов'язують ще й назву свята – у цей час уже не можна було їсти м'ясо, тож млинці щедро поливали маслом.


У 2021 році Масляна починається 8 березня і триватиме до 14 березня включно.

 Як святкувати Масляну: традиції

Масляна, на відміну від інших свят, відзначається не один день, а цілий тиждень. Відповідно до традицій святкування Масляної і зустрічі Нового року, пращури вірили, що «як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш», тож вони намагалися провести цих 7 днів якомога веселіше: з ярмарками, катанням на санчатах, іграми, лазанням по стовпах тощо. Увесь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа і Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота та неділя. У перші три дні можна займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припиняються. При цьому кожен день Масляної має свою назву і призначення. 



Понеділок, 8 березня – перший день Масляної – "зустріч". У цей день роблять крижані гірки. У давнину вірили, що чим далі котяться сани і чим гучніший сміх над крижаною горою, тим кращим буде врожай.
Вівторок, 9 березня – "загравання". У цей день прийнято заводити веселі ігри та пригощати за організовані веселощі млинцями.
Середа, 10 березня – "ласунка". Усі господині цього дня готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл, але млинці, звісно, залишаються на першому місці.
Четвер, 11 березня – "розгуляй". З цього дня Масляна розгортається на всю широчінь – гуляють із ранку до вечора, водять хороводи, співають пісні.
П’ятниця, 12 березня – "тещині вечори". Величезна кількість звичаїв у цей день спрямована на прискорення весіль і сприяння молоді у знаходженні собі відповідної пари. Зяті з вечора особисто запрошують у гості своїх тещ – пригощають їх млинцями.
Субота, 13 березня – "посиденьки зовиці". У цей день молода невістка запрошує своїх рідних до себе.
Неділя, 14 березня – "Прощена неділя". Цього дня прийнято просити прощення у всіх близьких і скривджених за заподіяне зло, за якісь свої проступки. Це дуже світлий день перед початком Великого посту.
З 15 березня гуляння припиняються, оскільки в силу вступає Великий піст, який триватиме до 1 травня ( 2 травня – Великдень ).

Млинець – символ Масляної

До наших днів збереглися не всі звичаї Масляної, проте одна найважливіша існувала, існує й буде існувати – це випікання млинців. Кожна господиня мала свій рецепт млинців і випікала їх із гречаного або пшеничного борошна. Млинці були великі і маленькі, подавали їх до столу зі сметаною та різними начинками – сиром, грибами, маслом, медом. Вважалося, якщо приготувати та з'їсти якомога більше млинців, то й тепла весна прийде швидше. А ще пращури вірили, що з'ївши млинець на Масляну, ти впускаєш в себе трохи сонячного тепла, ласки та щедрості.


Коментарі

Популярні публікації