8 травня - День пам'яті та примирення

                                    
 І живуть у пам’яті народу 
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
                                                                                                                                                                    Василь Симоненко

Цьогоріч День  вшанування пам'яти загиблих  та 78-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пройшов у час страшної новітньої російсько-української війни, яка  чорною хмарою жаху й болю накрила державу, відбирає життя вірних дітей України, сіє смуток і печаль на прекрасній землі, укотре випробовує на міцність  нашу націю нескорених і непоборених, сміливих і відважних. Віримо, що Перемога обов'язково буде за нами, що знову буде небо чистої блакиті, що підніметься як ніколи дух українства, а МИР і ЩАСТЯ віднині стануть вірними супутниками нашої європейської країни. Перемогли нацизм - переможемо рашизм! Слава Україні! Героям Слава!!!
До Дня пам’яті та примирення і 78-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні присвячується...                                                                                                                                                                                                                                                                            
    
      Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" в Україні встановлено День пам'яті та примирення 8 травня.
      

     09.04.2015 Верховна Рада України прийняла Закон України № 315-VIII «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», який  набрав чинності 21.05.2015. Законом передбачено, що з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні встановлюється День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня. Також, згідно з законом, в Україні щороку 9 травня, починаючи із 2016 року, відзначається державне свято – День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День Перемоги).
     Аби вшанувати події тих страшних часів українці носять на грудях маківку: таким чином ми долучилися до світової традиції. Саме цим символом у світі вшановують святу пам'ять загиблих в усіх військових і цивільних збройних конфліктах із часів Першої світової війни.


Кліп до 8 травня, Дня пам'яті і примирення (опубліковано 8 трав. 2015 р.)




     Данило  Яневський — український історик, редактор, теле- та радіоведучий, заслужений журналіст України, доктор історичних наук. Навесні цього року він узяв участь у проєкті
 "8 травня - День пам'яті та примирення. Війна, що торкнулася кожної родини. Contra spem spero!"
     Данило Борисович переконаний, що "війна, тобто спроба оружною силою захопити якомога більше природних ресурсів для розширеного відтворення тієї чи іншої популяції, у самій природі людини, найбільш недосконалому виробу Творця." І з цим розумінням люди приречені жити, а отже, й бути готовими до неї... А ще мене надзвичайно вразив той факт, що Д.Б.Яневський твердо упевнений, що "війна відкриває нову можливість - відкрити в собі Людину і залишатися нею до скону."

8 травня - День пам'яті та примирення. Війна, що торкнулася кожної родини. Contra spem spero!



Опубліковано 6 травня 2020 року

   Тож помолімося сьогодні з особливою силою. "За мир у душі. За право попри будь-які обставини залишатися Людиною..."
  5 травня 2015 року до 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на телеканалах СТБ, Новий, ІСТV, М1 було проведено соціальну кампанію "Щоб пам'ятали", де йдеться про уроки війни вустами відомих лідерів сучасності з різних країн. 
     Святослав Вакарчук, український політичний і державний діяч, народний депутат, а для молоді більше відомий як лідер рок-гурту "Океан Ельзи", піднімає в ролику, що не втратив актуальності й сьогодні, важливі теми, зокрема тему втрат серед мирного населення України: "За роки Другої світової війни загинув кожен п'ятий українець. Усі ті, хто щиро боровся проти нацизму. заслуговують на нашу пам'ять і шану. Незалежно від того, під якими прапорами вони виходили на смертний бій".


Святослав Вакарчук. "Щоб пам'ятали". Соціальний ролик StarLightMedia до Дня пам`яті та примирення





Польський письменник Януш Вишневський називає найстрашнішим уроком Другої світової війни концтабори. Він із болем наводить кількість тих, хто зустрів у них смерть, це тисячі й мільйони: " Крізь всі концентраційні табори Європи. такі як Заксенхаузен, Бухенвальд, Дахау, Собібор, Берген-Бельзен, пройшли 18 мільйонів людей, вижили ж лише 7 мільйонів". 



Андрій Макаревич, "Щоб пам'ятали". Соціальний ролик StarLightMedia до Дня пам`яті та примирення 



      У соціальній кампанії  "Щоб пам'ятали" Росія, на той час уже країна-агресор, неоголошена війна  з якою тривала вже більше року (а в квітні 2020 була вже 6 річниця російсько-української війни), була представлена Андрієм Макаревичем. 
     Відомий музикант, співак, композитор, бард, автор текстів до пісень, продюсер, телеведучий, художник-графік, архітектор, лідер легендарного гурту «Машина времени» залишився справжнім другом України й зараз не боїться висловлювати свою рішучу громадянську позицію щодо ситуації в нашій країні та засуджує загарбницьку політику Росії.  Андрій Макаревич бере активну участь у російських антивоєнних і антифашистських мітингах проти агресії РФ в Україні.
      У ролику А.Макаревич зазначає, що у Другій світовій війні народи втратили 54 мільйони людських життів і це - результат підходу "мене це не стосується". Зараз це звучить як засторога, попередження кожному з нас...
      
     Тож усе, що відбувається зараз в Україні та світі, рано чи пізно стане дотичним до нашого життя.

 НЕ БУДЬМО БАЙДУЖИМИ, ПАМ'ЯТАЙМО ТИХ, ЖИТТЯ ЯКИХ СИМВОЛІЗУЄ МАКІВКА...ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВАМ ВІЙНИ! ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЯМ!!!

                                                            
                                                      Ніхто не забутий.
На полі ніхто не згорів:
Солдатські портрети
На вишитих крилах пливуть…
І доки є пам’ять в людей,
І живуть матері,
Допоти й сини, що спіткнулись об кулі,
Живі!
Борис Олійник


А що ви знаєте про Другу світову війну, про участь у ній ваших рідних?
 Які реліквії, пов'язані з тими трагічними роками, зберігаються у вашій сім'ї? 
Який із відеороликів вразив вас найбільше й чому?

Коментарі

  1. Дуже цікава та корисна інформація. Багато чого дізналася. Наскільки я знаю та пам'ятаю мій прадідусь брав участь у другій Світовій війні та мав дуже багато нагород .

    ВідповістиВидалити
  2. Для мене ці відео стали повчальними і корисними, мене розчулило друге відео під назвою "Кліп до 8 травня, Дня пам'яті і примирення (опубліковано 8 трав. 2015 р.)". Стільки невинних людей полягло у бою- це жах, їх катували і знущалися над ними, але вони трималися заради нас і нашої Батьківщини, й це того було варто, незважаючи на ті труднощі, вони перемогли

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую за відео авторитетних людей, яким я дійсно довіряю! Я вважаю що таких як воїни, які брали участь у багатьох війнах, зокрема у Другій світовій війні потрібно пам'ятати, шанувати і дякувати їм. Але не потрібно зациклюватися на минулому, його потрібно пам'ятати, знати історію своєї держави, світу, робити висновки, усвідомлювати помилки минулого і намагатися не допускати війн у нашому житті, нашому майбутньому житті. Тому що на мою думку, війна це погано, вона забирає багато життів, ресурсів, не тільки людських, але й знижує рівень економіки країни. Війни виникають не просто так, вони виникають з якоюсь метою. Вона може бути різною. На даний час наші хлопці на передовій, на Донбасі, воюють з метою довести, що українці і росіяни це різний народ, довести нашу незалежність, самостійність, визволити нашій землі. Але дуже прикро й те, що деякі люди не визнають цю війну. На жаль з такою ідеологією дуже важко здобути перемогу. Тільки за умови, якщо ми будемо за Україну, будемо вболівати за свій народ, за своїх воїнів, за свою державу - будемо мати перемогу. Прикро, але у деяких відео, я зустрічала, що деякі жителі Донбасу прагнуть повернутися до так званого "совка", вболівають за Росію і взагалі проти нас. Я не кажу що цих людей потрібно знищувати. Але у них потрібно забрати громадянство України. На мою думку громадянином України, вважається тільки та людина, яка є патріотом своєї держави відстоює свою культуру, націю, думку свого народу у будь-яких конфліктах за свою державу, принаймні вона не є ворогом, тієї держави в якій вона живе. Можливо всередині країни, природньо мати суперечки: політичні, ідеологічні, релігійні, але зовні ми повинні бути єдиними, бути за одне, аби досягнути бажаного того, що ми хочемо. І ті воїни які захищали наші території, виборювали перемогу і наразі виборюють нашу незалежність, вони не повинні це робити марно. Ми повинні їм бути вдячні за те, що вони роблять. І в той час коли вони захищають нас військовим шляхом, ми повинні робити все для того, аби наша країна стала сильною, аби вона процвітала. Дякуємо всім хто воював у Другій світовій війні, у Афганістані, героям, які тушили палаючу Чорнобильську станцію, і взагалі всім Героям-воїнам та захисникам які дарували і дарують нам мир сьогодні.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації